Historie

Stal Twickels is opgericht door Herman Olde Olthof senior. Hij was eigenaar van de bekende slagerij Olde Olthof te Hengelo. Hij kreeg de kans om een stukje land van 2 hectare te kopen in landgoed Twickel in 1962. Daarnaast bezat hij ook grond in Gammelke. De eerste jaren gebruikte Herman het land vooral om koeien te houden. Het was pas in 1964 toen de eerste pony gekocht werd.

De eerste pony van stal Twickels was geen Welsh pony, maar een shetlander. Herman kocht shetlander Lottie voor zijn 3-jarige dochter. Van Welsh pony’s had hij nog nooit gehoord.

Shetlander Lottie, de eerste pony van stal Twickel

Herman kwam voor het eerst met Welsh pony’s in aanraking toen hij dhr. Wiersema uit Groningen leerde kennen. Wiersema had zelf een Welsh pony en Herman was er helemaal weg van. Hij ging zich in Welsh pony’s verdiepen en wou er zelf graag één kopen, maar in Nederland waren de pony’s toen nog erg zeldzaam. Dhr. Wiersema, wie in het bestuur zat van het stamboek voor grote paarden en Welsh pony’s hield voor de hobby. In 1964 ging Herman met een gezelschap van vier Nederlandse mannen naar Wales om Welsh pony’s te bekijken. Hier kocht hij Brockwell Bertha, een Welsh B pony.

Brockwell Bertha, de eerste Welsh B pony

Een pony laten dekken was destijds een dagje uit. ’s Ochtends vroeg met familie en pony op pad naar de Familie Kruger in Groningen, de enige kennis met een Welsh hengst. En later de bekende hengst Tethworth Massine. De merrie werd dan ’s ochtends en ’s avonds gedekt, beide families aten samen en ’s avonds ging men weer terug naar huis. Toen het eerste veulen kwam, moest ook een stalnaam gekozen worden. Aangezien het grootste stuk grond in landgoed Twickel gelegen was, kwam algauw de naam “stal Twickels” boven tafel.

Het eerste veulen, Twickel’s Steffie, geboren in 1965, vernoemd naar dochter Stephanie. Samen met de huidige eigenaar Herman Olde Olthof junior, toen drie jaar oud.

Herman kocht pony’s en fokte met ze. Het aantal pony’s groeide al gauw. In de jaren zeventig was het totaal opgelopen tot 13 pony’s die verdeeld waren over de weiden in Hengelo en Gammelke. Herman was erg gehecht aan zijn pony’s en kon wilde niets verkopen. Maar 13 pony’s en 2 percelen werd echt te veel. Zeker omdat Herman graag wilde blijven fokken. Een aantal pony’s en het weiland in Gammelke werden verkocht.

Zomer 1974

Dat Herman smaak had werd al gauw duidelijk. In 1970 had stal Twickels haar eerste goedgekeurde dekhengst: Twickels Robby, één van de eerste veulens. In 1972 werd Brockwell Bertha, de allereerste pony, kampioen in de sectie B. Na deze pony’s volgden er nog velen, wie u kunt bewonderen in onze eregalerij. Het hoogtepunt werd bepaald met Twickels Joy, die meervoudig Nederlands kampioen werd in 1979 en 1980 en meerdere goedgekeurde hengsten heeft voortgebracht. Eén daarvan is Twickels Julius, wie tegenwoordig nog in vele pony paspoorten terug te vinden is.

In 1981 verloor Herman zijn hart aan de Welsh K pony Keston Raindrop. Hij was zelf zo gek van deze pony, dat hij er een schilderij van heeft laten maken, door Toos Smeele. Vanaf toen fokte hij niet alleen meer met Welsh B pony’s, maar kocht en fokte hij ook met Welsh K pony’s. Het grootste succes in de sectie K behaalde Herman met meervoudig kampioen Keston Raindrop en later haar dochter Twickels Lucky Girl. Keston Raindrop heeft meerdere goedgekeurde hengsten voortgebracht, namelijk Twickels Hercules en Twickels Onnix. Zij zijn eveneens te bewonderen in de eregalerij.

Welsh K pony’s Twickel’s Lucky Girl, Orchard Starapple en Böckering Odylle in 1990

In 1990 kocht Herman zijn eerste Welsh A pony, Wienalda’s Hiem Gerda. Naarmate Herman ouder werd, werden de Welsh K pony’s hem wat te veel. Vanaf 1995 werd er alleen nog met Welsh A pony’s gefokt.

Welsh A pony’s Twickel’s Soleil, Hunnenhoek’s Delicia, Crossways Queen, Twickel’s Sterre, Twickel’s Aida, Twickel’s Luna en Twickel’s Melody in 2001

In 2008 werd stal Twickels overgenomen door zoon Herman Olde Olthof junior. Hij fokt tegenwoordig alleen nog sectie A pony’s voor zijn plezier en gaat niet meer naar keuringen. Daarbij vindt hij het leuk om pony’s in allerlei verschillende kleuren te verzamelen en hecht hij veel waarde aan een goed karakter. Onze huidige selectie pony’s kunt u bekijken op deze pagina.